O2 FL 1.4 tsi - terkotanie dochodzące z tylnej części auta

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • luckyluc
    Drive
    • 2010
    • 78

Zamieszczone przez Andys
    Przyjmijmy na chwilę, że to faktycznie pompa paliwa. Czy ktoś, kto ma dostęp do ETKI mógłby sprawdzić czy 1.4TSI ma jakąś oryginalną (indywidualną) elektryczną pompę paliwa, bo jeśli nie (na co po cichu stawiam) to czemu niby problem miałby występować tylko w jednym silniku benzynowym. Cały czas mam nadzieję, że to nie pompa.
    Też się nad tym zastanawiałem, ale u mnie na 100% pompa paliwa terkocze. W testowym płynnie szumi. Czy ktoś sprawdził u siebie pracę pompy pod tylną kanapą? Tak jak opisywałem w poprzednich postach?
    Sprzedam oryginalny zestaw z Skoda Octavia II: Ramka montażowa, kostka ISO, separator - POLECAM

Komentarz

• Krzysiek25
      Ambiente
      • 2008
      • 154
      • Octavia II combi (1Z5)
      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zauważyłem coś jeszcze. Bawiłem się baardzo delikatnie pedałem gazu i hałas znika również, gdy wyprowadzam pedał gazu z położenia wyjściowego ale nie na tyle żeby silnik dostał nawet 100rpm więcej. O czym to może świadczyć?

Poza tym fakt, stojąc na luzie po załączeniu ogrzewanej szyby jak minimalnie spadają obroty też mam wrażenie że terkot delikatnie się nasila, z tym że raz się nasila raz nie

Odnośnie pompy, pan pod krawatem w ASO również wspominał coś o pompie paliwa i że na wolnych obrotach może być bardziej słyszalna, z tym ze dokładnie tego nie powtórzę bo nie mam wiedzy w tym temacie. Jednak nie był w stanie odpowiedzieć dlaczego ta pompa, jeśłi to ona, nie działała tak gdy zabierałem samochód z salonu :/

Komentarz

• tomus7
        RS
        • 2010
        • 1896
        • Peugeot

Zamieszczone przez winni77
        lipcowytomasz, ale żeby tak seryjnie?
        No nie wiem czy 2 (dwa) lub 3 (trzy) samochody w których występuje terkotanie to jest usterka seryjna pompy? może tylko jeden z nich ma taką wadliwą? a pozostali sugerują się podobnymi objawami???????????
        ILE WYJAZDÓW TYLE POWROTÓW
        http://www.bunkry.pl/pl/index.html
        a gdy pomogłem, to nie bądź wiśnia i naciśnij POMÓGŁ.
        http://www.motostat.pl/user_images/16862/icon3.png
        Była SKODA 1 jest PEUGEOT 207

Komentarz

• rkb
          RS
          • 2008
          • 2152
          • Rapid Spaceback (NH1)
          • CYVB 1.2 TSI 110 KM

skoro na klika / klikanascie 1.4TSI na forum 4 auta maja zesrana pompe to statystycznie to jest kilkadziesiat procent...
          Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• luckyluc
            Drive
            • 2010
            • 78

Zamieszczone przez lipcowytomasz
            Zamieszczone przez winni77
            lipcowytomasz, ale żeby tak seryjnie?
            No nie wiem czy 2 (dwa) lub 3 (trzy) samochody w których występuje terkotanie to jest usterka seryjna pompy? może tylko jeden z nich ma taką wadliwą? a pozostali sugerują się podobnymi objawami???????????
            Octavia to jeden z najlepiej sprzedających się modeli w 2009 roku. Jak myślisz jaki procent czyta lub zarejestrowało się na tym forum? Może 2% tych ludzi.

Pozostali, którzy usłyszeli terkotanie pojechali do ASO, ci im wmówili, że tak ma być, albo, że jak przejdą mrozy to terkotanie ustanie i jeżdżą dalej.

Moim zdaniem to może być wadliwa seria. W jednym przypadku ujawni się przy 2000 km, w drugim przy 5000, a w trzecim przy przeglądzie.

Ps. Czy ktoś nasłuchiwał pracę pompy w swoim samochodzie? Pytam chyba po raz trzeci :twisted:
            Sprzedam oryginalny zestaw z Skoda Octavia II: Ramka montażowa, kostka ISO, separator - POLECAM

Komentarz

• winni77
              RS
              • 2009
              • 2183
              • Octavia II combi (1Z5)
              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez rkb
              skoro na klika / klikanascie 1.4TSI na forum 4 auta maja zesrana pompe to statystycznie to jest kilkadziesiat procent...
              Z tego co mi wiadomo na forum jest chyba ze 140 1.4 TSI :diabelski_usmiech

Edit:
              A ściślej 190
              Mój "Batmobil"

Komentarz

• Andys
                Elegance
                • 2007
                • 762

Zamieszczone przez rkb
                Zastanawiam się nad jednym, czy aby na pewno pompa jest zesrana, czy czasem pompa nie zaczyna po jakimś czasie minimalnie głośniej pracować w większości naszych benzynówek (nie tylko w 1.4 TSI), a tylko w 1.4TSI (z racji iż silnik jest BARDZO cichy) ją słychać. Nie zauważyłem najmniejszego spadku mocy w silniku od momentu kiedy zacząłem słyszeć terkotanie, a podwyższone spalanie zimą jest raczej normalnym zjawiskiem.
                Pozdrawiam,
                Andys

Komentarz

• rkb
                  RS
                  • 2008
                  • 2152
                  • Rapid Spaceback (NH1)
                  • CYVB 1.2 TSI 110 KM

wybilo mi 190 uzytkownikow, no ladnie

a co do pompy, zaraz sie okaze ze powinno sie lac od nowosci 98 to pompa nie padnie
                  ewentualnie padla przez 95 niskiej jakosci

Komentarz

• Dycha
                    Classic
                    • 2009
                    • 7

luckyluc,
                    Ps. Czy ktoś nasłuchiwał pracę pompy w swoim samochodzie? Pytam chyba po raz trzeci :twisted:
                    Ja dzisiaj nasluchiwalem i faktycznie wiele wskazuje na pompe paliwa. Dzwiek jest mniej wiecej taki jak tutaj .

Pozdrawiam

Komentarz

• Piotr AMP
                      Rider
                      • 2009
                      • 250

Zamieszczone przez luckyluc

Podnosiłem tylną kanapę i przykładałem ucho w okolicach tylnego prawego koła i tam gdzie opisywales, nie rozbierałem nic wiecej. Faktycznie tam jest koncentracja tego dźwięku.

[ Dodano: Pią 12 Lut, 10 10:27 ]
                      Zamieszczone przez Dycha
                      luckyluc,
                      Ja dzisiaj nasluchiwalem i faktycznie wiele wskazuje na pompe paliwa. Dzwiek jest mniej wiecej taki jak tutaj .

Pozdrawiam
                      No prawie taki.
                      Pozdrawiam
                      Piotr

Komentarz

• skaypik
                        Drive
                        • 2009
                        • 51

Autko kupowałem w Marcu ub. roku -przejechane 8kkm-nic podobnego nie zauważyłem .
                        Specjalnie się temu nie przysłuchiwałem ,bo zawsze gra radio ale oczywiście jeśli komuś to przeszkadza to coś z tym trzeba zrobić :shock:
                        Może ma to związek z temperaturą ?

Komentarz

• Piotr AMP
                          Rider
                          • 2009
                          • 250

Byłem w ASO w sprawie terkotania. Panowie jak mnie zobaczyli to już się uśmiechali. Mówię, że chodzi mi o to stukanie i dla mnie jest nie do wyobrazenia aby dać tyle za auto i aby się tak tłukło coś z tyłu. Pan mi na to, że tak jest w każdym TSI . Mówię, że NiE MA RACJI bo słyszałem w innym TSI i się nie tłukło a do listopada ja mialem 7 tys km i mi nie terkotało. Oznajmiłem że tego nie zostawie i chcę sprawę ostatecznie rozstrzygnąć i niech posłuchają swoich TSI testowych. Skoro tak to zapraszamy w środę - Pan zaprosił. Jestem zatem umowiony na 2 godzinną wizytę i na testy.
                          Co ciekawe Panowie juz nie chcieli słuchac mojego terkotania i mówili ze przypuszczają co to jest jeśli odglos pochodzi z tyły po prawej stronie, ale ich zdaniem tak ma być - zaznaczam, że jak zawsze nie był to mechanik z hali napraw.

Oburzony jestem tą sytuacją tym bardziej że czekałem w ASO 20 minut w kolejce.
                          Nagrałem przed chwilą moją Nokią te odgłosy, jak mi się uda to jakos przekonwertować to umieszczę do posłuchania.
                          Pozdrawiam
                          Piotr

Komentarz

• luckyluc
                            Drive
                            • 2010
                            • 78

Zamieszczone przez Piotr AMP
                            Co ciekawe Panowie juz nie chcieli słuchac mojego terkotania i mówili ze przypuszczają co to jest jeśli odglos pochodzi z tyły po prawej stronie, ale ich zdaniem tak ma być - zaznaczam, że jak zawsze nie był to mechanik z hali napraw.
                            Oczywiście jest to skandal. Panowie w garniturkach mają taką politykę, żeby zniechęcić klienta. Ja czekam do poniedziałku na rzekomą odpowiedz od SKODA POLSKA w sprawie wymiany pompy. Jeżeli w salonie oznajmią mi, że jest negatywna to dzwonie do opiekuna klienta. Nie będę już tak miły jak podczas ostatniej rozmowy.

Cieszę się z jednego. Nie jestem sam. Myślę, że SKODA POLSKA nie pozwoli sobie na olanie nas. Zbyt dużo mają do stracenia gdybyśmy to nagłośnili...

Komentarz

• golibroda
                              Rider
                              • 2009
                              • 530

A może to jest znana wszystkim serwisom wada pod tytułem "ten typ tak ma" :szeroki_usmiech

Zapytaj czy naprawią odpłatnie, może monety wyostrzą słuch
                              Pozdrawiam
                              Piotr

Komentarz

• jamesbondzio
                                L&K
                                • 2009
                                • 1174
                                • Octavia III (5E3)
                                • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

witam, też tak mam , autko z października, 6.5 kkm przebiegu, mam wrażenie ze jest ciszej jak auto jest pochylone.
                                kiedyś była seria TSI : 135KM/217Nm a potem było 156KM/267Nm
                                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=57585&start=0

teraz 240KM 4x4 Boxer turbo mruczek.
                                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...350597#1350597

Komentarz

• Marcin_N
                                  Classic
                                  • 2009
                                  • 11

Piotr AMP tak z ciekawości w którym ASO byłes na sprawdzeniu tej usterki? Pytam bo zastanawiam sie gdzie serwisowac swoją? Bo jeśli takie podejście do problemów będzie w każdym ASO to troche mnie to przeraża.

Komentarz

• Piotr AMP
                                    Rider
                                    • 2009
                                    • 250

Zamieszczone przez Marcin_N
                                    Piotr AMP tak z ciekawości w którym ASO byłes na sprawdzeniu tej usterki? Pytam bo zastanawiam sie gdzie serwisowac swoją? Bo jeśli takie podejście do problemów będzie w każdym ASO to troche mnie to przeraża.
                                    Wszystko opiszę szczegół po szczegole po zbliżającej się środzie
                                    Pozdrawiam
                                    Piotr

Komentarz

• luckyluc
                                      Drive
                                      • 2010
                                      • 78

Miałem chwilę więc nagrałem dzisiaj jak działa pompa paliwa w moim aucie.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=rBJhs-8su-g&feature=player_embedded[/youtube]

Komentarz

• tomus7
                                        RS
                                        • 2010
                                        • 1896
                                        • Peugeot

Toż to masakra
                                        ILE WYJAZDÓW TYLE POWROTÓW
                                        http://www.bunkry.pl/pl/index.html
                                        a gdy pomogłem, to nie bądź wiśnia i naciśnij POMÓGŁ.
                                        http://www.motostat.pl/user_images/16862/icon3.png
                                        Była SKODA 1 jest PEUGEOT 207

Komentarz

• skaypik
                                          Drive
                                          • 2009
                                          • 51

Wczoraj wieczorem przy Browarku :diabelski_usmiech rozmawiając z kumplem zupełnie przypadkowo padł temat o pompach paliwa{kolega jest mechanikiem}
                                          Powiedział ,że nie wie jak jest w 1.4TSI -ale w 1.6MPI pompy są podobno bardzo głośne
                                          Nie wiem ile w tym prawdy,ale koleś mnie pocieszył ,że w innych markach bywa dużo gorzej :shock:

Komentarz

• Piotr AMP
                                            Rider
                                            • 2009
                                            • 250

Mam podobnie, ale mniejszą częstotliwości tego dżwieku i mniej metalicznie, bardziej "tępy" dźwięk.
                                            Pozdrawiam
                                            Piotr

Komentarz

• luckyluc
                                              Drive
                                              • 2010
                                              • 78

Zamieszczone przez Piotr AMP
                                              Mam podobnie, ale mniejszą częstotliwości tego dżwieku i mniej metalicznie, bardziej "tępy" dźwięk.
                                              Zgadza się, bo ten dźwięk, który nagrałem jest przy samej pompie. Bez czarnego dekla i watoliny, które w Twoim przypadku tłumią trochę ten dźwięk.

Komentarz

• rkb
                                                RS
                                                • 2008
                                                • 2152
                                                • Rapid Spaceback (NH1)
                                                • CYVB 1.2 TSI 110 KM

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=rBJhs-8su-g&feature=player_embedded[/youtube]
                                                ja pierdziele, masz ruski budzik w samochodzie :shock:

Komentarz

• OctaviaFLKrak
                                                  Ambiente
                                                  • 2009
                                                  • 138

Silnik w 1.4 TSi generalnie wydaje takie lekkie jakby bulgotanie szczegolnie na wolnych obrotach dla mnie jest to osobiscie calkiem przyjemne dla ucha i uznaje ten odgłos za naturalny który mam od samego poczatku posiadania. Jest on zarówno na cieplym jak i zimnym silniku.
                                                  Martwi natomiast cos innego, lekkie piszczenie dochodzące z tylnego lewego tyłu. Co ciekawe wystepuje to tylo i wyłacznie rano po odpaleniu na odcinku ok metrów. i Zauwazam prawidlowosc ze wystepuje to na nierównosciach. Czyzby jakies niedomagania podowzia? Jkaies element gumowy? Kurde auto nowe 5kkm i juz cos piszczy.........

Komentarz

• dangel
                                                    Classic
                                                    • 2009
                                                    • 8

witam

przeczytalem ten temat od poczatku do konca i sie troche przerazilem szczegolnie tym nagraniem moja octavia produkowana byla w lipcu 2009 i ma na koncia 9kkm prawde mowiac nie wsluchiwalem sie w wymienione tutaj miejsca (moze powinienem) ale nie zauwazylem takiej przypadlosci u siebie moze jest to wada jakiejs serii pomp napiszcie w jakim okresie byly produkowane wasze skodzianki moze wtedy uda sie zawezic ten problem do konkretnego okresu produkcji
                                                    postaram sie przy najblizszej okazji dokladnie wsluchac sie w prace samochodu i napewno napisze jak cos uslysze

zycze powodzenia w walce z ASO

Komentarz

Pracuję...